Emile Verhaeren
Museum

Nieuwe schenking voor het Verhaerenmuseum

Opnieuw mocht het Emile Verhaerenmuseum een geschenk in ontvangst nemen dat om verschillende redenen van onschatbare waarde is. Het betreft een intimistisch portret van Emile Verhaeren, geschilderd door Marthe Verhaeren (1860-1931), de echtgenote en muze van Verhaeren. Dit doek, dat altijd in bezit geweest is van een van de nazaten van de familie Cranleux, is ons geschonken door Hervé Dossin. Het schilderij stelt de dichter voor in het vertrouwde interieur van het huisje van Le Caillou-qui-Bisue (Roisin, Henegouwen), waar hij samen met Marthe de mooiste momenten van zijn leven doorbracht. Verhaeren zit aan de ontbijttafel en roert in zijn tas, lichtjes voorovergebogen, in gedachten verzonken. Het schilderij was tot nog toe onbekend en vertoont enige gelijkenissen met een gelijkaardig doek (MLCO 238) dat in het bezit is van de Archives et Musée de la Littérature (AML).
De artistieke kwaliteiten zijn echt opvallend. Marthe Verhaeren mag dan ook een begenadigde kunstenares genoemd worden. Zij kreeg haar artistieke vorming bij de privé-academie van Ernest-Stanislas Blanc-Garin te Brussel en stelde in 1889 tentoon bij de groep Voorwaarts. Na haar huwelijk met Emile Verhaeren in 1891 is zij actief gebleven als kunstenares, maar zij kwam wel niet meer echt naar buiten met haar werk. Zij heeft vooral portretten van verhaeren nagelaten, werken gelinkt aan hun directe leefwereld te Roisin of Saint-Cloud en ook enkele stillevens.
Het nieuwe portret van Verhaeren vult een lacune op in de collectie van het museum en zal er vanaf juni 2018 een permanente plaats krijgen. Onze dank aan de genereuze schenker.
This site is registered on wpml.org as a development site.