Emile Verhaeren
Museum

EMILE VERHAEREN MUSEUM

Het Emile Verhaerenmuseum is een literair museum, volledig gewijd aan de Franstalige dichter en kunstcriticus Emile Verhaeren (1855-1916).

Het werd in 1955 opgericht door René Gevers in het Veerhuis aan de Kaai van Sint-Amands. Emile Verhaeren Museum -veerhuisDeze achterneef van Verhaeren had een mooie collectie bijeengebracht met geschriften en objecten uit het nalatenschap van Verhaeren, vele waardevolle boeken en ook een interessante kunstcollectie. Door interne strubbelingen heeft Gevers in 1966 zijn collectie uit het museum teruggetrokken. In 1968 werd het Veerhuis volledig gerestaureerd in een oude, rustieke stijl. Het beheer van het Veerhuis werd daarop overgenomen door de VVV Klein-Brabant/Scheldeland.

Emile Verhaeren Museum -veerhuisNiettegenstaande het toeristische succes had het museum te kampen met financiële moeilijkheden. In 1982 werd het Antwerpse Provinciebestuur eigenaar van het gebouw en de collectie. Het museum kreeg zo de naam van Provinciaal Museum Emile Verhaeren. Met de steun van de provincie kon de collectie opnieuw samengesteld en uitgebouwd worden. Jan Walgrave was de conservator van 1982 tot 1994. Naar aanleiding van een hervorming binnen de provinciale instellingen werd het museum in 1994 verzelfstandigd.

Sinds 1 januari 1995 is het Emile Verhaeren Genootschap vzw – met provinciale, gemeentelijke en private participatie – volledig verantwoordelijk voor het beheer van het museum. Emile Verhaeren MuseumOnder het bestuur van conservator Paul Servaes (1995-2001) verhuisde het museum in 1997 naar een gerenoveerd pand aan de Emile Verhaerenstraat, juist naast het geboortehuis van de dichter.

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de geboorte van Verhaeren werd het museum in 2005 volledig heringericht en kreeg het ook een moderne inrichting, ontworpen door Monique Verelst. De opvallende meubels, met o.m. enkele “tentaculaire” tafels, verwijzen naar het oeuvre van Verhaeren en behoren sindsdien tot de vaste opstelling van het museum.

Sinds september 2008 wordt het museum geleid door de huidige conservator Dr. Rik Hemmerijckx.

This site is registered on wpml.org as a development site.