Emile Verhaeren
Museum

Dagtocht

VERHAEREN 2020

Geleid bezoek aan het Emile Verhaerenmuseum
Emile Verhaeren in één woord samenvatten? Onmogelijk! Maar dit museum komt daar wel heel dicht bij, want het belicht op een schitterende manier leven en werk van de beroemde Franstalige Vlaamse schrijver Emile Verhaeren (1855-1916). Hier geen saaie vitrines, maar een originele vormgeving, die het oeuvre van Verhaeren wonderwel weerspiegelt en een verhaal vertelt dat zowel de Verhaerenliefhebber als het grote publiek aanspreekt. Je maakt op een verrassende wijze kennis met de dichter, zijn onsterfelijke oeuvre en zijn talrijke vooraanstaande vrienden. Aan de hand van zelden of nooit getoonde manuscripten, brieven, foto’s, bibliofiele uitgaven, realia en werken van onder meer Constantin Meunier, Theo Van Rysselberghe, Léon Spilliaert, Georges Tribout, James Ensor, Fernand Khnopff, Frans Masereel, Henri Ramah, Odilon Redon en Ossip Zadkine …word je ondergedompeld in Emile Verhaerens fascinerende wereld en werk!

Tijdens het jaar 2020 lopen in het Emile Verhaerenmuseum twee boeiende tentoonstellingen:

– expo: Philip Boël, Les Voyages d’Emile
(1 maart tot 6 september 2020)

De natuurgebieden langs de Schelde vormen een eindeloze bron van inspiratie voor tal van kunstenaars. Zo ook voor fotograaf Philip Boël. Als een eenzame wandelaar laat hij zich leiden door de aanwezigheid van het water en de sporen in het landschap. Hij laat zich overweldigen door de stilte van de natuur. De foto’s van Philip Boël registreren de elementen van het landschap, maar steeds opnieuw weet hij er zijn eigen toets aan toe te voegen. Het werk van Philip Boël gaat in dialoog met de poëzie en de teksten van Emile Verhaeren, Victor Hugo, Arthur Rimbaud, Rainer Maria Rilke, Henry David Thoreau, Ton Lemaire, e.a. Samen met de tentoonstelling is er ook een prachtig boek: Les Voyages d’Emile.

Tentoonstelling open alle dagen open (11-18u), behalve op maandag. Gelieve uw komst te melden via telefoon of mail.

– expo: Roland Jooris – Guy Leclercq, Oeverloos. Hommage aan Emile Verhaeren
(13 september tot 29 november 2020)

De lyrische, abstracte vormentaal van Guy Leclercq en de uitgepuurde poëzie van Roland Jooris zijn al meermaals met mekaar in dialoog gegaan. Zo ook in dit nieuwe project waarbij ze zich laten inspireren door de Schelde en de figuur van de dichter Emile Verhaeren. Zowel Guy Leclercq als Roland Jooris leven in de directe nabijheid van de Schelde, maar het is de eerste keer dat zij het thema van de stroom centraal stellen in hun werk. Oeverloos: omdat de Schelde zich als een eindeloos lint doorheen het landschap slingert; omdat het werk van Guy Leclercq zich niet laat vatten in definities en afgebakende omschrijvingen; omdat Roland Jooris al meermaals de bakens van de poëzie heeft verlegd en verdiept. Naar aanleiding van deze tentoonstelling wordt er ook een bibliofiele publicatie gepresenteerd: Oeverloos. Hommage aan Emile Verhaeren, een uitgave van Octave de Achtste.

Tentoonstelling open alle dagen open (11-18u), behalve op maandag. Gelieve uw komst te melden via telefoon of mail.

MIDDAGMAAL: na te vragen bij de restaurants uit de buurt: Amandus, Veerman, Lara Louise of Café d’O.

NAMIDDAG
In de namiddag kunt u kiezen uit volgende opties:

Een gegidste wandeling van zijn geboortedorp Sint-Amands naar Mariekerke die gebruik maakt van de unieke Scheldeveren en met een bezoek aan het pittoreske kerkje van Mariekerke. Tijdens de wandeling wordt er regelmatig verpoosd voor wat poëzie van Verhaeren (+/- 3 Km)

Gegidste fietstocht in het spoor van Emile Verhaeren.
U hoeft geen snor te hebben om mee te fietsen! Het Scheldeland heeft heel wat te bieden: naast de meanderende Schelde zijn er vele groene plekjes, weidse landschappen en pittoreske dorpen. Het is ook een streek die heel wat kunstenaars en schrijvers geïnspireerd heeft. De beroemdste onder hen was de in Sint-Amands geboren Emile Verhaeren (1855 – 1916). Verhaeren heeft zowel in Brussel, Roisin als Parijs gewoond, maar hij heeft met zijn geboortestreek altijd een hechte band behouden. Dit kwam o.m. tot uiting in Les Flamandes (1883), Les Villages illusoires (1895) of in de bundels van Toute la Flandre (1904-1911).

De gids begeleidt u langs plekken die een rol gespeeld hebben in het leven van Emile Verhaeren of doorheen landschappen of locaties waaraan de gedichten van Verhaeren een extra dimensie kunnen toevoegen.

Geleid bezoek aan het kasteel van Marnix de Sainte-Aldegonde te Bornem.
In oktober 1889 – tijdens een bezoek aan zijn zus te Bornem – ontmoet Verhaeren de vijf jaar jongere Marthe Massin. Deze getalenteerde Luikse kunstenares geeft destijds tekenles aan de kinderen van de 11de graaf de Marnix van Sint-Aldegonde. De dichter is op slag verliefd.
– Het oorspronkelijke kasteel van Bornem was een van de oudste waterburchten van de provincie Antwerpen.
– Sinds 1780 is het in bezit van het geslacht van de heren van Sint-Aldegonde die de burcht in 1888 volledig herbouwd hebben tot een neogotisch omwald kasteel.
– Het kasteel en zijn koetshuis met 40 oude koetsen is een echt ‘Loirekasteel in Vlaanderen’, prachtig gelegen in de waardevolle natuur van de Oude Schelde.
– Het kasteel herbergt rijke verzamelingen met schilderijen, 18e-eeuws meubilair, gravures, Chinees porselein en kant.
– Er is aandacht voor de rijke familiale geschiedenis met de tentoonstelling over Marnix van Sint Aldegonde (1540-1598).

 

VOOR MEER INFORMATIE EN RESERVATIE:

Toerisme Klein-Brabant – Scheldeland vzw
Boomstraat 1, 2880 Bornem
T 03 899 28 68
E. info@tkbs.be
W. www.toerismekleinbrabant.be

This site is registered on wpml.org as a development site.