Emile Verhaeren
Museum

Dagtocht

 

Geleid bezoek aan het Emile Verhaerenmuseum

Emile Verhaeren in één woord samenvatten? Onmogelijk! Maar dit museum komt daar wel heel dicht bij, want het belicht op een schitterende manier leven en werk van de beroemde Franstalige Vlaamse schrijver Emile Verhaeren (1855-1916). Hier geen saaie vitrines, maar een originele vormgeving, die het oeuvre van Verhaeren wonderwel weerspiegelt en een verhaal vertelt dat zowel de Verhaerenliefhebber als het grote publiek aanspreekt. Je maakt op een verrassende wijze kennis met de dichter, zijn onsterfelijke oeuvre en zijn talrijke vooraanstaande vrienden. Aan de hand van zelden of nooit getoonde manuscripten, brieven, foto’s, bibliofiele uitgaven, realia en werken van onder meer Constantin Meunier, Theo Van Rysselberghe, Léon Spilliaert, Georges Tribout, James Ensor, Fernand Khnopff, Frans Masereel, Henri Ramah, Odilon Redon en Ossip Zadkine …word je ondergedompeld in Emile Verhaerens fascinerende wereld en werk!

 

MIDDAGMAAL: na te vragen bij de restaurants uit de buurt: Amandus, Veerman, Lara Louise of Rollier.

NAMIDDAG
In de namiddag kunt u kiezen uit volgende opties:

Een gegidste wandeling van zijn geboortedorp Sint-Amands naar Mariekerke die gebruik maakt van de unieke Scheldeveren en met een bezoek aan het pittoreske kerkje van Mariekerke. Tijdens de wandeling wordt er regelmatig verpoosd voor wat poëzie van Verhaeren (+/- 3 Km)

Gegidste fietstocht in het spoor van Emile Verhaeren.
U hoeft geen snor te hebben om mee te fietsen! Het Scheldeland heeft heel wat te bieden: naast de meanderende Schelde zijn er vele groene plekjes, weidse landschappen en pittoreske dorpen. Het is ook een streek die heel wat kunstenaars en schrijvers geïnspireerd heeft. De beroemdste onder hen was de in Sint-Amands geboren Emile Verhaeren (1855 – 1916). Verhaeren heeft zowel in Brussel, Roisin als Parijs gewoond, maar hij heeft met zijn geboortestreek altijd een hechte band behouden. Dit kwam o.m. tot uiting in Les Flamandes (1883), Les Villages illusoires (1895) of in de bundels van Toute la Flandre (1904-1911).

De gids begeleidt u langs plekken die een rol gespeeld hebben in het leven van Emile Verhaeren of doorheen landschappen of locaties waaraan de gedichten van Verhaeren een extra dimensie kunnen toevoegen.

Geleid bezoek aan het kasteel van Marnix de Sainte-Aldegonde te Bornem.
In oktober 1889 – tijdens een bezoek aan zijn zus te Bornem – ontmoet Verhaeren de vijf jaar jongere Marthe Massin. Deze getalenteerde Luikse kunstenares geeft destijds tekenles aan de kinderen van de 11de graaf de Marnix van Sint-Aldegonde. De dichter is op slag verliefd.
– Het oorspronkelijke kasteel van Bornem was een van de oudste waterburchten van de provincie Antwerpen.
– Sinds 1780 is het in bezit van het geslacht van de heren van Sint-Aldegonde die de burcht in 1888 volledig herbouwd hebben tot een neogotisch omwald kasteel.
– Het kasteel en zijn koetshuis met 40 oude koetsen is een echt ‘Loirekasteel in Vlaanderen’, prachtig gelegen in de waardevolle natuur van de Oude Schelde.
– Het kasteel herbergt rijke verzamelingen met schilderijen, 18e-eeuws meubilair, gravures, Chinees porselein en kant.
– Er is aandacht voor de rijke familiale geschiedenis met de tentoonstelling over Marnix van Sint Aldegonde (1540-1598).

 

VOOR MEER INFORMATIE EN RESERVATIE:

Toerisme Klein-Brabant – Scheldeland vzw
Boomstraat 1, 2880 Bornem
T 03 899 28 68
E. info@tkbs.be
W. www.toerismekleinbrabant.be

This site is registered on wpml.org as a development site.