Kunst en literatuur zijn de seismografen bij uitstek van het maatschappelijk gebeuren. Ook in oorlogstijd is dit het geval. De Eerste Wereldoorlog is daarvan een bijzonder voorbeeld geweest. Meer nog dan welke andere gebeurtenis zijn de oorlogsjaren van 1914-1918 een breukmoment geweest in de geschiedenis van de XXe eeuw. Het is ook een gebeurtenis die iedereen verplicht heeft om partij te kiezen, zowel pro als contra; ofwel in het ene kamp of in het andere. Elkeen werd voor fundamentele keuzes geplaatst: oorlog of vrede; blijven of vluchten; patriottisme pacifisme, neutralisme of de revolutionaire optie? Ook schrijvers en kunstenaars konden zich maar moeilijk aan deze keuzes onttrekken. Emile Verhaeren, Stefan Zweig en Frans Masereel hebben elk op hun manier gereageerd op de gebeurtenissen van 1914-1918.
Stof genoeg om een interessante discussie op gang te brengen met Jeroen Olyslaegers (auteur), Koen Broucke (kunstenaar), Piet Chielens (In Flanders fields, Ieper) en Rik Hemmerijckx (historicus). Deze conferentie wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling van Koen Broucke in het E. Verhaerenmuseum: La Ville abandonnée en sluit ook aan bij het pas uitgegeven boek van Stefan Zweig: Het land tussen de talen.
Debat en conferentie op zondag 24 april 2022 om 15u in de Ontmoetingsruimte van het E. Verhaeren Museum. Gelieve uw komst vooraf te melden via verhaerenmuseum@skynet.be. Gratis inkom.
Iedereen welkom!