Emile Verhaeren
Museum

DE SCHELDE, EEN LITERAIRE STROOM MET LUC DEVOLDERE EN MAARTEN INGHELS

Avec de l’Italie qui descendrait l’Escaut

Luc Devoldere (1956) is gekend als gewezen hoofdredacteur van het tijdschrift De Lage Landen en als gewezen afgevaardigd bestuurder van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel (2002-2020). Als classicus heeft hij zich echter ook geprofileerd als een fijnbesnaard essayist en als een cultuurkenner met een grote liefde voor de Latijnse cultuur. Luc Devoldere is tevens een bevlogen reiziger en hij heeft iets met de stromen van dit land: zo maakte hij in 2000 een boottocht die hem in drie etappes van de bron tot monding van de Schelde bracht. Het bleef niet bij de Schelde want in de daarop volgende jaren verkende hij ook de Maas, de IJzer en de Leie. Zijn reisverhaal kan je terugvinden in Het grote rivierenboek uit 2008. Dit boek is evenwel veel meer dan een reisverslag, het is tevens een bloemlezing van alle belangrijke auteurs die deze stromen in hun werk een plaats gegeven hebben. Wanneer we ons beperken tot de Schelde kunnen we alleen al de namen noemen van Stijn Streuvels, Willem Elsschot, Victor Hugo, Hans Warren, Benno Barnard, Blaise Cendrars, Karel Van De Woestijne, Anton Van Wilderode, Maurice Gilliams, François René de Chateaubriand, William Cliff, André Baillon, Ed Leeflang, Chris De Stoop, Kees Ouwens, H.H. ter Balkt en uiteraard ook Émile Verhaeren. In zijn onderhoudende lezing zal Luc Devoldere uitvoerig putten uit het werk van deze auteurs die van de Schelde een echte literaire stroom gemaakt hebben.

 Voor de gelegenheid hebben we tevens Maarten Inghels (1988) uitgenodigd. Van 2016 tot 2018 was hij de officiële Antwerpse stadsdichter en in het kader van deze opdracht maakte hij een voettocht langs de Schelde, die hem van de bron in het Franse Gouy-le-Câtalet tot de stad Antwerpen bracht. Het inspireerde hem tot een meanderend gedicht: Ik volg de rivier, ik ben de rivier. Maarten Inghels zal de belangrijkste delen uit zijn Schelde-gedicht aan het aanwezige publiek voordragen.

Lezing en poëzievoordracht : op zondag 27 juni 2021 om 11u in het Emile Verhaerenmuseum. Toegang is gratis. Gelieve uw komst vooraf te melden. Alle maatregelen worden genomen om de lezing in veilige omstandigheden te laten doorgaan. Beperkt aantal plaatsen.

This site is registered on wpml.org as a development site.