Emile Verhaeren
Museum

ESPANA NEGRA: VERHAEREN – REGOYOS – LASURT

In juni 1888 maakten de Belgische dichter Emile Verhaeren en de Spaanse kunstenaar Dario de Regoyos een reis doorheen de landelijke gebieden van Noordelijk en Centraal Spanje. Zij trokken langs afgelegen dorpen en steden, waar religieuze tradities en archaïsche verhoudingen nog zeer dominant waren. Het door Verhaeren in het Frans geschreven reisverslag vond zijn weerslag in een door Regoyos geïllustreerd boek met de bezwerende titel: España negra (1899). Deze uitgave, waarin dood en zwarte schoonheid zeer present zijn, is gaandeweg een begrip geworden in de Spaanse cultuur. Geïnspireerd door España negra volgde de Spaanse kunstenares Lola Lasurt de sporen van Verhaeren en de Regoyos doorheen het hedendaagse Spanje. Zij vertolkte haar indrukken in een hele reeks zwart-wit beelden: olieverfschilderijen op zinken platen en stills van super-8 films. In de tentoonstelling worden de werken van Lola Lasurt in dialoog gebracht met een aantal werken van Dario de Regoyos. 

De artistieke reisimpressies van Lola Lasurt werden samengebracht in een boek: Duelo por la España negra.

 

Het werk van de Spaanse kunstenares Lola Lasurt (Barcelona, 1983) is dikwijls geïnspireerd door de wisselwerking tussen kunst, maatschappij en geschiedenis. Zij maakt daarbij gebruik van verschillende media: schilderkunst, grafische druktechnieken, video, animatie, installaties en occasioneel performances. Lola Lasurt woont en werkt in Barcelona. Zij studeerde Schone Kunsten aan de Universidad Autónoma de Barcelona en behaalde een postgraduaat op het HISK (Hoger Institituut voor Schone Kunsten van Gent) en aan de Universiteit van Barcelona. Haar werk werd tentoongesteld in de Casa Encendida, Madrid (2018), Anouk Villain Art Gallery, Diepenbeek (2016), Galeria Joan Prats, Barcelona (2015); Fundacio Joan Miró, Barcelona (2014). In 2016 won ze de Miquel Casablancas Prize. 

Dario de Regoyos (Ribadesella, 1857 – Barcelona, 1913) heeft vooral naam gemaakt als schilder van Spaanse landschappen en volkse taferelen. Als jong kunstenaar trok hij in 1879 naar België waar hij onmiddellijk aansluiting vond bij de avant-gardistische kunstkringen van l’Essor en later Les XX. Vanaf Regoyos’ eerste Brusselse tentoonstelling in 1881 is Emile Verhaeren onder de indruk van zijn werk en weldra sluiten de twee een hechte vriendschap. Samen trekken zij in 1888 naar Spanje, waar ze Baskenland, Aragón, Navarro en Castilië doorkruisen. De Spaanse uitgave van España negra (1899), met illustraties van de Regoyos, kan gezien worden als de late weerklank van hun Spaanse omzwervingen. In 1901 brengt Verhaeren, samen met Marthe, een laatste bezoek aan de ondertussen in Spanje gehuwde de Regoyos. Zoals in hun jonge jaren trekken de twee vrienden er opnieuw onderuit om de Spaanse steden te bezoeken. De twee zielsverwanten blijven met mekaar in contact tot de dood van de Regoyos in 1913.
De tentoonstelling España negra kwam tot stand met de hulp van de Archives et Musée de la Littérature (AML), de Provincie Henegouwen (HCT) en de gemeente Puurs-Sint-Amands.
España negra: Emile Verhaeren – Dario de Regoyos – Lola Lasurt: 12 september – 28 november 2021: open tijdens de weekends en feestdagen (11-18u) of op reservatie tijdens de weekdagen.
This site is registered on wpml.org as a development site.