Emile Verhaeren
Museum

VERHAEREN – MONTALD

Verhaeren – Montald: vriendschap, kunst en poëzie

De dichter Emile Verhaeren had heel wat vrienden in het kunstenaarsmilieu. Een van zijn nauwste vrienden was de schilder Constant Montald (1862-1944). De twee hebben mekaar leren kennen vanaf 1898 en ze zijn tot de dood van Verhaeren altijd nauwe vrienden gebleven. Het feit dat Marthe Verhaeren bevriend was met Gabrielle Montald kon de banden alleen maar versterken. Tussen Montald en Verhaeren is er een uitgebreide briefwisseling gevoerd en bij verschillende gelegenheden werden Emile en Marthe Verhaeren uitgenodigd bij de Montalds in Woluwe. Van hun kant kwamen de Montalds ook regelmatig bij Verhaeren over de vloer: zowel in Parijs als in het landhuisje van Le Caillou-qui-Bique te Roisin.

Deze tentoonstelling brengt verschillende stukken samen die de vriendschap tussen Emile en Marthe Verhaeren en Constant en Gabrielle Montald evoceren: brieven, originele foto’s, gesigneerde en geïllustreerde boeken, enz. Voor de gelegenheid werden ook verschillende schilderijen en tekeningen van Constant Montald bijeengebracht: enkele portretten van Emile en Marthe Verhaeren, maar ook landschappen en diverse symbolistische taferelen. Ook het werk van Gabrielle Montald wordt onder de aandacht gebracht: er zijn verschillende gebatikte stoffen en prachtige met zijde ingebonden boeken te zien. Het werk van Marthe Verhaeren is aanwezig met een recent ontdekt schilderij dat  Verhaeren aan zijn ontbijttafel voorstelt. Pronkstuk van de tentoonstelling is een imposant schilderij van Constant Montald : Verhaeren draagt een gedicht voor op Le Caillou-qui-bique (1908). Er werd een catalogus uitgewerkt met bijdragen van Paul Aron, Barbara Caspers en Rik Hemmerijckx.
Aan deze tentoonstelling hebben verschillende bruikleengevers hun medewerking verleend: Museum Plantin Moretus, Archives et Musée de la Littérature, gemeente Woluwe, BPS22 Musée d’art de la Province du Hainaut, Hainaut Culture Tourisme en diverse private bruikleengevers.
Expo in het Emile Verhaerenmuseum: 17 juni tot 14 oktober 2018.
Open van 11-18u tijdens weekends, op feestdagen of op reservatie.
Tijdens de maanden juli en augustus: alle dagen open, behalve op maandag.
Vernissage: zondag 17 juni 2018 om 11u.
Provinciaal Museum Emile Verhaeren, Sint-Amands: Emile Verhaeren; verhaeren op wandel; olie op karton; 1909; Constant Montald; reproductie
This site is registered on wpml.org as a development site.