Emile Verhaeren
Museum

VERHAEREN VERBEELD – FRANS BOENDERS & WILLY VAN EECKHOUT

Het poëtische werk van Emile Verhaeren werkt nog altijd inspirerend. Speciaal voor het Verhaerenmuseum hebben Frans Boenders en Willy Van Eeckhout de handen in elkaar geslagen om een aantal Verhaeren-collages te maken.

Willy Van Eeckhout: reproductie: palimpsest: 2010: Chere Jeanne, 22,5×54,5cm.

Het zijn niet zo maar collages, maar echte palimpsesten: vertrekkend vanuit de copies van originele brieven – met toevoeging van citaten uit het dichterlijk oeuvre zowel in het Franse origineel als in Nederlandse vertaling –schept beeldend kunstenaar Willy Van Eeckhout door middel van overklevingen en overschilderingen telkens een origineel plastisch werk. De jonge Verhaeren vertoont in zijn geschriften een emotionele affiniteit met de bevlogen idealen van het laat negentiende-eeuwse anarchisme.

Willy Van Eeckhout: reproductie: palimpsest: 2010: La révolte 2, 111,5x81cm.

Voor de gelegenheid heeft Frans Boenders een tiental van Verhaerens minder bekende anarchiserende gedichten naar het Nederlands vertaald. Vertalingen en palimpsesten worden gepubliceerd in een fraai uitgegeven bundel met een nawoord van prof. David Gullentops. Naar aanleiding van deze uitgave zal de permanente Verhaeren-collectie grotendeels in het teken staan van de diverse vertalingen die ooit verschenen zijn: van het Duits, het Engels en het Russisch, over het Grieks, het Pools, het Portugees en het Hongaars, tot het Hebreeuws, het Chinees, het Japans en het Nederlands. Een toren van Babel ter ere van Verhaeren.

Frans Boenders (1942) is een voormalig BRT/VRT-producer en was ook hoofdredacteur van het tijdschrift Kunst & Cultuur. Als dichter, essayist, kunstcriticus en reiziger mag hij een intellectuele en culturele duizendpoot genoemd worden. De laatste jaren publiceerde hij o.m. Het Vuur der Zinnen (2005), De Sulamitische (2007), Textimonium (2009) en De Albasten Kus (2009).

Willy Van Eeckhout (1943) is een kunstschilder, bekend om zijn swingende abstracte olieverfschilderijen en collages. Hij werkte o.m. samen met auteurs als Willem M. Roggeman, Frans Boenders, Rob Goswin en Guy Van Hoof. Zijn werk wordt regelmatig tentoongesteld in galerijen en tentoonstellingsruimten, zoals recent in de Verbeke Foundation in Kemzeke.

Tentoonstelling in Provinciaal Museum Emile Verhaeren:
26 februari tot 1 mei 2011, alleen tijdens weekends en feestdagen (11-18u.) of op reservatie.

Vernissage: vrijdag 25 februari 2011 om 20u. met muzikale improvisatie van Zeger Vandenbussche en Winne Clement.

website Willy Van Eeckhout

This site is registered on wpml.org as a development site.