Slechts één maal heeft een Belgisch auteur de eer gehad om de Nobelprijs literatuur in ontvangst te mogen nemen. Dit gebeurde in 1911 met de bekroning van Maurice Maeterlinck (1862-1949). Wat velen niet weten is dat Emile Verhaeren (1855-1916) eveneens werd voorgedragen voor deze prijs, maar hem uiteindelijk nooit behaald heeft.
Vandaar deze dubbeltentoonstelling omtrent de twee Belgische kandidaten voor de Nobelprijs Literatuur: Maeterlinck en Verhaeren. Hoewel ze beiden deel uitmaken van de symbolistische stroming in de literatuur zijn ze als auteurs twee totaal verschillende persoonlijkheden.
Deze tentoonstelling presenteert de belangrijkste werken van Maeterlinck en gaat ook nader in op de vriendschapsbanden met Emile Verhaeren. Daarnaast wordt er ook gefocust op de eigenlijke Nobelprijs Literatuur van 1911. Deze tentoonstelling werd samengesteld met stukken afkomstig van de Koninklijke Bibliotheek van België, het Musée de la Littérature uit Brussel, het Museum van Schone Kunsten te Gent, de Zweedse Academie, en private bruikleengevers. Er zullen kunstwerken te zien zijn van o.m. Théo Van Rysselberghe, Léon Spilliaert, Fernand Khnopff, Auguste Donnay, alsook werk van de jonge fotograaf Peter Waterschoot (1969), die zich voor zijn Entropia-reeks liet inspireren door de onwezenlijke wereld van het symbolisme.
4 tot 30 juni: alleen tijdens weekends en feestdagen (11-18u.) of op reservatie;
1 juli tot 31 augustus: alle dagen, behalve op maandag (11-18u.).
Vernissage : vrijdag 3 juni om 20u.
Sponsor : Brouwerij Moortgat – Duvel