Emile Verhaeren
Museum

ROLAND DENAEYER & COLETTE VAN POELVOORDE

Toute la mer va vers la ville – De hele zee vloeit naar de stad

De zee, het strand, de rivier, het water, de schepen: het zijn thema’s die regelmatig opduiken in het poëtische oeuvre van Emile Verhaeren (1855-1916). Het zijn ook thema’s die heel wat kunstenaars geïnspireerd hebben. Zo ook Roland Denaeyer en Colette Van Poelvoorde, een kunstenaarskoppel uit Sint-Joost-ten-Noode.

Colette Van Poelvoorde (Itterbeek, 1931) creëert in haar werk imaginaire, kleurrijke droomlandschappen, die zich bewegen tussen realisme en abstractie. Haar werken ontstaan meestal vanuit de eerste indruk die het directe contact met de natuur haar brengt: het geruis van de bomen, de wind in de bladeren, een zonnestraal, de schaduwen over het landschap, een getormenteerde hemel. Deze indrukken vertalen zich in heftige penseeltrekken, met een dikwijls expressief kleurgebruik.

Roland Denaeyer (Madrid, 1930) is een gepassioneerd tekenaar. Tijdens zijn wandelingen, reizen, of boottochten,… probeert hij steeds zijn indrukken vast te leggen in zijn schetsboeken of gerecycleerde rekenboeken. In zijn grafisch werk legt hij dikwijls een grote speelsheid aan de dag: tekeningen in Chinese inkt worden aangevuld met allerhande uitgeknipte afbeeldingen of gevonden voorwerpen. De uitgeknipte beelden worden steevast van hun oorspronkelijke betekenis ontdaan. Die speelsheid uit zich ook in allerhande typografische spielereien. Verschillende van zijn illustraties en tekeningen werden samengebracht in kunstzinnige uitgaven: En faim de comptes, met teksten van Jacqueline Harpman (2003); Musarderies, uitgegeven bij Tandem (2004); Bruxelles sous les tabatières de zinc, met teksten van Pierre Puttemans (2006).

In 2010 bracht hij een prachtige bundel uit met de gedichten van Emile Verhaeren: Toute la mer va vers la ville. De bundel werd geïllustreerd met de tekeningen en collages van Roland Denaeyer en met de schilderijen van Colette Van Poelvoorde. Het is een wonderlijk mooi boek dat je laat wegdromen naar de einders van de zee of naar ongeziene landschappen. Het zijn de werken uit dit boek die de basis vormen voor de tentoonstelling in het Verhaerenmuseum. Een hommage aan de weidsheid van de zee, de schoonheid van het platteland en de ongebondenheid van de schipper/dichter/kunstenaar.

Contact: Roland Denaeyer, tel: 02/ 218 28 54,
mail: roland.denaeyer@numericable.be

Tentoonstelling 3 maart – 3 juni 2012 :

Enkel te bezoeken in het weekend, op feestdagen of op reservatie (11-18u).
Inkom: 2 €.
Werklozen, 65 +, groepen: 1 €. Vrije toegang voor leerkrachten, leerlingen (-18), inwoners van Sint-Amands, rolstoelgebruikers.

Vernissage: vrijdag 2 maart om 20u.

This site is registered on wpml.org as a development site.