Emile Verhaeren
Museum

ARCHIEF

Le Boeuf à la mode
220203_004_A4
Tentoonstelling omtrent de "boom" met werk van Donatella Bianchi, Frank Depoorter, Johan De Wilde, Roel Jacobs, Léon Spilliaert, Koernaad Tinel en Patrick Van Caeckenbergh.
Stefaan_van_den_bremt,_2010,_door_Sol_1
Stefaan van den Bremt presenteert zijn vertaling van het debuut van Verhaeren: Les Flamandes. Inleidend woord door em. prof. dr. Vic Nachtergaele (KULeuven). Aansluitend een recital met liederen geïnspireerd door de poëzie van Stefaan van den Bremt met zangeres Teike Vos en pianist Marc Michaël De Smet.
Broucke_Ieper_2_olie_op_papier_10,2x15,2cm_2021 (1)
Kunst & literatuur in oorlogstijd. Een gesprek met Jeroen Olyslaegers, Koen Broucke, Piet Chielens en Rik Hemmerijckx omtrent E. Verhaeren, S. Zweig en F. Masereel en de Eerste Wereldoorlog.
Broucke_Ieper_1_olie_op_doek_24x30cm_2021
In een reeks van tekeningen, aquarellen en schilderijen brengt Koen Broucke het fenomeen van de rampspoed in beeld: van de Eerste Wereldoorlog tot de overstromingen.
Balthus
Internationaal congres Cultures of Belgian Space, 1850-1924 wordt verdaagd naar oktober 2021
Mariekerke_2_november_2017
De foto's van Philip Boël nemen je mee op een zwerftocht langsheen de natuurlijke gebieden langs de Scheldestroom. Tentoonstelling verlengd tot begin september 2020! Momenteel gesloten omwille van de Corona-lockdown.
Kerkstraat_Sint-Amands2
Emile Verhaeren (1855-1916) wordt bijna automatisch geassocieerd met het Scheldedorp van Sint-Amands. Deze tentoonstelling brengt de diverse linken in beeld tussen Verhaeren en zijn geboortedorp.
redon-les-lebacles
Een tentoonstelling omtrent de zwarte trilogie van Emile Verhaeren
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bij leven al genoot Emile Verhaeren Europese roem: zijn gedichten werden vertaald in verschillende Europese talen, hij maakte tournees door landen als Frankrijk, Duitsland, Rusland, Groot-Brittannië… Hij telde ook verschillende Europese schrijvers en kunstenaars tot zijn vriendenkring.
emile-verhaeren-charles-bernier-04
Charles Bernier heeft zich gedurende zijn hele leven toegelegd op de graveerkunst. Vooral zijn kleuretsen zijn zeer opmerkelijk. Zijn vriend Emile Verhaeren is zijn uitverkoren model.
verhaeren-ten-oorlog
Als dichter des vaderlands heeft Emile Verhaeren een heel markante rol gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij de Duitse inval van 1914 schaarde hij zich onmiddellijk aan de zijde van koning Albert en de Belgische troepen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sinds het Verhaerenjaar van 2005 heeft het Provinciaal Museum Emile Verhaeren een merkwaardige evolutie doorgemaakt. Er waren niet alleen de opgemerkte tentoonstellingen, maar daarnaast werd ook alles in het werk gesteld om de collectie te versterken en de lacunes in de verzamelingen aan te vullen.
eugeen-van-mieghem
Eugeen Van Mieghem (1875-1930) is vooral gekend als de kunstenaar van het leven aan de Antwerpse dokken. Mede door toedoen van de Stichting Eugeen Van Mieghem wordt het werk van de Antwerpse havenkunstenaar de laatste jaren herontdekt, ook internationaal.
marie-ange
Als kunstenares heeft Marie Ange (1963) een bijzondere fascinatie ontwikkeld voor mensen die aan de rand van de maatschappij staan, de schaduwkant van het leven. In haar nieuwste werk laat MarieAnge zich inspireren door de Chansons de Fou van Emile Verhaeren.
emile-verhaeren-en-le-caillou-qui-bique
Stefan Zweig schreef ooit over Le Caillou-qui-bique : "het is aan het uiteinde van de wereld, en toch – zonder zichtbaar te zijn – is het het kruispunt van Europa”. Emile Verhaeren heeft er verbleven van 1899 tot 1914.
roland-denaeyer-colette-van-poelvoorde
Toute la mer va vers la ville – De hele zee vloeit naar de stad. De zee, het strand, de rivier, het water, de schepen: het zijn thema’s die regelmatig opduiken in het poëtische oeuvre van Emile Verhaeren.
maeterlinck-the-nobelprize-1911
Slechts één maal heeft een Belgisch auteur de eer gehad om de Nobelprijs literatuur in ontvangst te mogen nemen. Dit gebeurde in 1911 met de bekroning van Maurice Maeterlinck (1862-1949). Wat velen niet weten is dat Emile Verhaeren eveneens werd voorgedragen voor deze prijs, maar hem uiteindelijk nooit behaald heeft.
This site is registered on wpml.org as a development site.