Emile Verhaeren
Museum

JACQUES VILET – ROLAND JOORIS: RAUW – VERSTILDE LEVENS

Jacques Vilet (°1940) is een ware stilist en een meester in zijn vak. Hij kent als geen ander de nuances tussen zwart en wit. Hij is vooral gekend als landschapsfotograaf, maar in deze tentoonstelling presenteert hij zijn stillevens: foto’s van vruchten of producten uit de keuken, geschikt op een handdoek of een stuk papier. Ze vallen op door hun elementaire eenvoud en zijn teruggebracht tot het wezenlijke. Ontdaan van elke anekdotiek balanceren ze op de grens tussen het figuratieve en het abstracte. Enkele van deze stillevens waren in 2001 te zien in het Brussels Paleis voor Schone Kunsten in het kader van de tentoonstelling Kijk, 100 jaar hedendaagse kunst. Het is de eerste maal dat de stillevens van Jacques Vilet als geheel tentoongesteld worden. Zijn foto’s worden in dialoog gebracht met een tekening van Giorgio Morandi, de Italiaanse meester van het uitgepuurde stilleven. Daarnaast is er ook Roland Jooris die een gedicht geschreven heeft dat geïnspireerd is door de foto’s van Jacques Vilet : Rauw / Cru. Een tentoonstelling voor de fijnproevers.

Tentoonstelling open van 11 september tot 27 november 2022: tijdens weekends (11-18u) of op reservatie tijdens de week. Gesloten op maandag.
Opening van de tentoonstelling op zondag 11 september 2022 om 11u met de boekvoorstelling van Rauw/Cru : een bibliofiele editie van Octave de Achtste met vier foto’s van Jacques Vilet en een gedicht van Roland Jooris in het Nederlands en het Frans: Rauw – Cru.
This site is registered on wpml.org as a development site.