Emile Verhaeren
Museum

Jan De Zutter & Jeroen Olyslaegers: De grote bocht

Iedereen kent de Scheldebocht van Sint-Amands met het kerkje van Mariekerke op de achtergrond: het is een van de mooiste en indrukwekkendste zichten in de meanderende Schelde tussen Gent en Antwerpen. De Schelde-stroom slingert zich op machtige wijze door het vlakke land en maakt er als het waren een U-Bocht. Twee keer per dag laat het getij er een spoor van slijk en slib achter. Het natuurlijke schouwspel heeft al tal van kunstenaars geïnspireerd. Zo ook de Antwerpse kunstenaar Jan de Zutter: in zijn houtskooltekeningen, oliepastels en  tekeningen in bijenwas weet hij het avondlicht en de dynamiek van de stroom op overtuigende wijze te evoceren. Het Verhaerenmuseum toont een hele reeks van zijn recente werken die geïnspireerd werden door de Scheldebocht van Sint-Amands.

Jan De Zutter, De Bocht 7, 2023

Het literaire luik is in handen van schrijver Jeroen Olyslaegers. Het begrip bocht is hem niet vreemd: in zijn stukjes voor De Morgen tracht hij woorden te vinden bij de wendingen in ieders leven die ons naar plekken brengen waar men nooit eerder is geweest. De grote bocht is een aanleiding voor Jan en Jeroen om samen een artistieke bocht te nemen in een intuïtieve poging om beelden en woorden te laten wentelen.

Expo van 20 oktober tot 1 december 2024:  van donderdag tot zondag, op feestdagen of op reservatie (11-18u). Vernissage: zondag 20 oktober 2024 om 11u. Gelieve uw komst te melden voor de vernissage.

This site is registered on wpml.org as a development site.